Lessen uit een bewogen jaar

Over 2020 kunnen we kort zijn : het is een annus horribilis, een klotejaar dat ons allemaal heel veel leed, zorgen, angst, onzekerheid en eenzaamheid heeft gebracht. Maar misschien moeten we dit jaar zien als een avontuur. Een avontuur is maar een avontuur als er een zekere spanning, snuifje schrik en voldoende uitdaging bij komt kijken.  Meestal kom je uit zo’n avontuur een stuk rijker als persoon met alles wat je ervaren en geleerd hebt.  


 “Elk nadeel heeft zijn voordeel” leerde wijlen Johan Cruijff en ik zie heel wat positieve ontwikkelingen. We hebben helaas veel mensen verloren maar we hebben het te weinig over de mensen die onze zorgdiensten gered hebben door hun expertise en vakkennis maar vooral bijna bovenmenselijke inzet.   Bedrijven en organisaties zijn zwaar economisch getroffen en toch weigeren ze het noodlot te aanvaarden. Ze vinden zichzelf opnieuw uit met veel creativiteit en innovatie met nieuwe business voor een (post)pandemische wereld.  


Mensen zijn sociale beesten en daar leveren we in 2020 zwaar op in. Je kan nauwelijks zien wat iemand voelt of de persoon glimlacht achter dat masker.  Het verschil tussen thuis tegen je laptop zitten praten of ’s ochtends aan de koffiemachine de stand van de zaken of de wereld te bespreken is enorm. We zijn allemaal een stuk eenzamer geworden dit jaar en dit heeft vooral voor  jonge mensen een zware mentale, psychologische impact.  Hopelijk werkt de solidariteit en vooral de warmte die we binnen en buiten de eigen bubbels ook zien als medicijn. Misschien kunnen we uit deze crisis de mensen rond ons meer appreciëren en de waarde van ons sociaal weefsel meer appreciëren. 


We hebben ook ineens geleerd dat we ons niet altijd naar een kantoor moeten verplaatsen om ons werk te kunnen doen en ik heb eerlijkgezegd in maanden niet in de file gestaan.  Met het Awingu-team kunnen we hierin een belangrijke rol spelen om samen met een netwerk van partners onze klanten te helpen om op een veilige, efficiënte manier van overal te werken.  Je kan er ook op rekenen dat we dit in het nieuwe jaar ook gaan doen, met hart, ziel en veel goesting. 


Voor 2021 wens ik jullie de terugkeer van alle vrijheden en mogelijkheden die we minder dan een jaar geleden nog hadden. Alleen verrijkt met alle levenswijsheid en lessen die deze Covid-19 ons geleerd heeft.